Re-growCity

O projektu

Osnovni podatki o projektu:

Ime projekta: Re-growCity Program: URBACT III
Vodilni partner: Altena, Nemčija

Transfer network:

Ostali partnerji: Igoumenitsa (Grčija), Aluksne (Latvija), Melgaco (Portugalska), Isernia (Italija), Nyírbátor (Madžarska), Idrija (Slovenija)

Več:
https://urbact.eu/re-growcity

Projekt je sofinanciran v okviru programa URBACT III s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Občina Idrija je partner v projektu Re-growCity, ki se izvaja v okviru programa URBACT III (Program sodi med instrumente evropske kohezijske politike, finančno ga podpirajo Evropski sklad za regionalni razvoj, države članice ter Norveška in Švica). Idrija je del mreže, znotraj katere se prenašajo dobre prakse nekaterih evropskih mest. Partnerji v projektu so še: Altena (Nemčija), Igoumenitsa (Grčija), Aluksne (Latvija), Melgaco (Portugalska), Isernia (Italija) in Nyírbátor (Madžarska).

V okviru projekta si želimo vzpostaviti skupnostni center, »dnevno sobo« za prebivalce, za kar je pobuda nastala s strani ULG že v okviru projekta City Centre Doctor. Vzpostavitev centra temelji na samoupravljanju prostora, ki bo brezplačno odprt za vse prebivalce, namenjen pa bo tudi skupinam posameznikov, ki se želijo prostovoljno udejstvovati. Kakor v mestu Altena in njihovem ”Stellwerku” je tudi tukaj cilj okrepiti prostovoljno vključevanje prebivalcev, podobno mislečih ljudi brez hierarhične strukture v t.i. NGO platformi.

Glavne naloge v okviru projekta so priprava dogovorov za vzpostavitev skupnostnega prostora na podlagi ogledov dobrih praks, priprava načrtov za vzpostavitev skupnostnega prostora, organizacija mednarodne delavnice na temo spopadanja z demografski spremembami, (Idrija, oktober 2019) in promocijske aktivnosti za skupnostni prostor. S projektom občina naslavlja težave sodobnega časa, predvsem osamljenosti in pomanjkanja družabnosti in druženja.