Edit

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born.

I will give you a completed accounts we must explain to you how all seds this mistakes idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts.

Pr’ Golitu šahovski kotiček Vasje Pirca

Da bi prostoru, tako imenovanemu »Dnevna soba Pr’ Golitu« na Mestnem trgu v Idriji, ki je le nekaj korakov oddaljen od rojstne hiše šahovskega velemojstra, rojaka Vasje Pirca, dodali nove vsebine, je vodstvo Šahovskega kluba Kolektor Idrija predlagalo ureditev šahovskega kotička. Predlog je bil pri vodstvu Občine Idrija dobro sprejet in pričeli smo z aktivnostmi.

Šahovski klub se je povezal z arhitektom Cvetom Kodrom, ki je bil zadolžen za opremo in oblikovanje prostora, za donatorsko pomoč pa smo preko razpisa zaprosili Zavarovalnico Triglav. V šahovski kotiček smo želeli postaviti šahovsko mizo s figurami tipa »Dubrovnik 1950«, s katerimi so igrali na šahovski olimpijadi v Dubrovniku leta 1950, kjer je v ekipi Jugoslavije igral tudi velemojster Pirc in tam z ekipo osvojil zlato medaljo. Za različne šahovske aktivnosti smo načrtovali tudi računalnik z dodatnimi programi, ki bi omogočali igranje šaha na posebni digitalni šahovnici, ki beleži poteze, elektronsko šahovsko uro, šahovski program Fritz 17 in šahovsko literaturo.

Vse to omogoča, da si mladi in starejši ljubitelji šaha lahko preko računalnika na spletni strani chessgames.com ogledajo kar 595 šahovskih partij Vasje Pirca, ki jih je odigral od leta 1929 do leta 1968. Z ureditvijo tega šahovskega kotička bodo imeli ljubitelji šaha na Idrijskem možnost šahiranja, saj klub nima lastnih prostorov. Šahovski kotiček v bližini rojstne hiše rojaka Vasje Pirca bo tako postal edinstven prostor združevanja in prezentacije šaha v Sloveniji.

Pri pisanju tega prispevka me je prešinila misel, da so bili na Mestnem trgu v Idriji rojeni kar trije znameniti Idrijčani z veliko začetnico črko P. To so skladatelj Zorko Prelovec (1887-1939), kipar in slikar Nikolaj Pirnat (1903-1948) in šahovski velemojster Vasja Pirc (1907-1980). V Idriji pa je krajše obdobje prebival tudi italijanski pesnik, pisatelj in filmski ustvarjalec Pier Paolo Pasolini (1922-1975), ki je med letoma 1930 in 1931 skupaj s svojo družino živel v Idriji, kjer je obiskoval četrti razred osnovne šole. Prav oblikovanje umetniškega trikotnika na Mestnem trgu potrjuje bogato tradicijo umetniškega ustvarjanja v našem mestu in nove izzive za mlade generacije, ki prihajajo.

Na šahovsko mizo bomo namestili tudi posebno spominsko ploščico. O uradnem odprtju šahovskega kotička in njegovem delovanju bomo pravočasno obvestili člane kluba, ljubitelje šaha in preko sredstev javnega obveščanja tudi širšo javnost. Šahovske figure v šahovskem kotičku že čakajo ljubitelje šaha!

Vir: Idrija.com