Edit

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born.

I will give you a completed accounts we must explain to you how all seds this mistakes idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts.

V Mestno dnevno sobo brez copat

V starem mestnem jedru v Idriji je svoj prostor dobila »Mestna dnevna soba Pr’ Golitu«. Tukaj ne potrebujemo ne copat ne televizije, samo dobro voljo, da vstopimo, si v teh težkih časih vzamemo čas za someščane in skupaj oživimo mestni duh Idrije. Še pred izbruhom epidemije se je pokazalo, da ustaljene družbene strukture počasi razpadajo, da se krhajo vezi med ljudmi, ranljive skupine pa postajajo vse številčnejše. Epidemija virusa covid-19 je ta proces le pospešila in sedaj bolj kot kadarkoli potrebujemo voljo in prostor, kjer bomo lahko ponovno krepili človeške vezi ter oživili občutje skupnosti, tovarištva in solidarnosti med ljudmi, ki je bilo tako značilno za mesto z rudarsko preteklostjo.

Ideja o Mestni dnevni sobi se je porodila že pred leti, ko se je v projektu City Center Doctor, ki je del evropskega programa URBACT, namenjenega zagotavljanju podpore mest pri oblikovanju novih politik in ukrepov pri reševanju težav sodobnih mest, oblikovala lokalna delovna skupina prostovoljcev z razmišljanjem o načinu, kako bi številne občane vključili v oživljanje mestnega jedra. Takrat se je prepoznalo specifične probleme v mestnem jedru ter pripravilo nabor rešitev in prijemov, ki bi pomagali pri odpravljanju teh problemov. V naslednjem koraku se je Idrija vključila v URBACT projekt Re-grow City, kjer smo iz nemškega mesta Altena prenesli in za lokalne značilnosti prilagodili nevladno (NVO) platformo, ki je zaživela v obliki naše Mestne dnevne sobe. 

Občina Idrija je nadalje s pomočjo Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, ki je kot zunanja strokovna pomoč sodelovala že v obeh preteklih projektih, na tej podlagi v okviru operacije LAS zagotovila sredstva za izvajanje projekta »Krepitev skupnosti« in s tem med drugim ustvarila delovno mesto koordinatorja, ki je skoraj v celoti sofinancirano iz evropskih sredstev. Koordinator bo v Mestni dnevni sobi organiziral aktivnosti in povezoval ustvarjalno energijo v mestu Idrija. Potrebe po koordinatorju so bile zaznane že v preteklih projektih, a sredstev takrat še ni bilo na voljo. Z načrtovanjem večjega obsega aktivnosti pa angažiranje in vodenje na prostovoljni ravni ni več mogoče, saj si želimo, da bi bil prostor redno odprt in na ta način dostopen za prebivalce naše občine.

Mestna dnevna soba Pr’ Golitu je torej tu, na začetku svojega poslanstva. Prav kmalu, takoj ob odpravi strožjih ukrepov glede druženja, se bo ponovno odprla za vse vas – meščane, naključne obiskovalce, za vse srčne ljudi, ki se zavedate svoje vloge v skupnosti in s svojimi kreativnimi idejami ter voljo do sodelovanja omogočate, da sami soustvarjamo svoje okolje, svoje mesto Idrija. V kratkem za vas pripravljamo dan odprtih vrat, ki bo ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov naznanil začetek sproščenega druženja v javnem prostoru kot nekakšen obet nekih lepših, svobodnejših časov. S tem v mislih naj velja vabilo: »Se widma hmal Pr’ Golitu!’«

Vir: Idrija.com